Τροφοδότες με ….μακριά δάχτυλα….

0 0 votes
Rating

Τα περισσότερα συστήματα καταγραφής , καταμέτρησης κτλ των αυτομάτων πωλητών έχουν λόγο ύπαρξης εκτός των στατιστικών στοιχείων , κατά βάθος για να αποτρέπουν τους τροφοδότες από το να βγάλουν …έξτρα χρήματα.

 

Δουλεύοντας στο service των αυτομάτων πωλητών έχουμε καταγράψει με τα χρόνια από απλές μορφές κλοπής μέχρι πολύπλοκες.

 

Το συνηθισμένο φαινόμενο πιο παλαιών εποχών ήταν ο τροφοδότης απλά να παίρνει από το ταμείο (συνήθως μηχανών καφέ ) ένα – δυο κέρματα.

Αυτό βέβαια έγινε κάποια στιγμή αντιληπτό από τις εταιρείες οι οποίες στην συνεχεία άρχισαν να ελέγχουν τους μετρητές των μηχανημάτων ,συγκρίνοντας τους με τα χρήματα , τα κύπελλα και αντίστοιχα τα κουτάκια των αναψυκτικών.

 

Κάποιοι όμως τροφοδότες σκέφτηκαν διαφορετικά , και αγοράζοντας από το εμπόριο ίδια π.χ κύπελλα τα συμπλήρωναν στον αυτόματο πωλητή και έπαιρναν από το ταμείο τα ανάλογα κέρματα.

Στο τέλος του μήνα και ενώ στην καταμέτρηση δεν ταίριαζαν τα χρήματα με τους μετρητές ταίριαζαν με τον αριθμό των κυπέλλων….

Οι εταιρείες έτσι σταμάτησαν να δίνουν την απαιτούμενη σημασία στους μετρητές.

Περνώντας τα χρόνια οι εταιρείες άρχισαν να κλειδώνουν τα ταμεία και να αλλάζουν τους μετρητές με ηλεκτρονικούς  πιο αξιόπιστους.

 

Το παρακάτω συμβάν είναι μαρτυρία από συνάδελφο τεχνικό εταιρείας αυτομάτων πωλητών.

Λέει…..

Περνάει ο τροφοδότης από έναν αυτόματο πωλητή ο οποίος είναι τοποθετημένος σε σημείο που έχει πρόσβαση ο καθένας να αγοράσει προϊόν και τοποθετεί ένα χαρτί στην είσοδο του κερματοδέκτη έτσι ώστε να τον μπλοκάρει. (φράζοντας του την είσοδο.) Τα κέρματα που δέχεται ο αυτόματος πωλητής πλέον η φρακάρουν  στην τσουλήθρα η πέφτουν στο πάτωμα του μηχανήματος.Ο τροφοδότης ξαναπερνάει μετά από λίγες ώρες από το σημείο παίρνει τα κέρματα που βρίσκει στην τσουλήθρα και στο πάτωμα ξεμπλοκάρει τον κερματοδέκτη και φεύγει.

 

 

Μια περίπτωση που εντοπίσαμε  εντελώς τυχαία και είναι πιο “έξυπνη”:

Ο τροφοδότης όταν φτάσει στον αυτόματο πωλητή πουλάει χέρι με χέρι κάποια αναψυκτικά πχ. 10 κουτάκια προς 0,90 λεπτά…..φεύγει από το σημείο αυτό και πάει σε ένα άλλο στο οποίο το μηχάνημα πουλάει προς 0,70 λεπτά…αγοράζει από αυτό το μηχάνημα τα 10 κουτάκια και τα ξανατοποθετεί στο αυτοκίνητο για να είναι σωστά τα δελτία του αυτοκίνητου μια που έχει έλλειμμα τα 10 κουτάκια που έδωσε με το χέρι . Έτσι παίρνει  μία   διαφορά που είναι 2 ευρώ…

Φυσικά τα προϊόντα και τα χρήματα και στα δυο μηχανήματα είναι σωστά και έβγαλε και το κάτι τις του…μαγικό ?

 

0 0 votes
Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments